Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2013



                                                      Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,
  Εύχομαι σε όλους, η Γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και κυρίως της ελπίδας που τόσο έντονα όλοι μας αναζητούμε.
Αυτές τι ημέρες, η σκέψη μας ας συντροφεύει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τους γέροντες, τους άπορους, τους ανέργους, τους ανθρώπους με ιδιαίτερες δυσκολίες και να τους χαρίσουμε απλόχερα την ανθρωπιά μας.
Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας, ταυτίζοντας τους συλλογικούς στόχους με τα όνειρά μας.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους οικογενειακή ευτυχία και γαλήνη, καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο,  δημιουργικό και αγωνιστικό το 2014.


Θέμα 1ο: «Συλλογή υπογραφών από τη Δοε για την αξιολόγηση»
Είναι σημαντικό συνάδελφοι να υπογράψουμε όλοι ενάντια στο ΠΔ 152 που προβλέπει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού για να καταγραφεί και με αυτόν τον τρόπο η πλήρη αντίθεση όλων μας στο αναχρονιστικό πλαίσιο αξιολόγησης που το Υπουργείο προσπαθεί να επιβάλλει με τρόπο αυταρχικό. Επιχειρείται η επιστροφή στην περίοδο του επιθεωρητισμού, η πλήρη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών η πλήρης απαξίωση πολλών παραμέτρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ποσοτική αξιολόγηση ή ποιοτική αξιολόγηση από μονοπρόσωπα όργανα με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια.
Την ώρα που χώρες που για χρόνια εφάρμοζαν τέτοιου είδους μοντέλα τα εγκαταλείπουν, στη χώρα μας αυτά εισάγονται ως «νεωτερισμοί». Ο κλάδος μας οφείλει να δώσει και αυτήν τη φορά τον αγώνα και ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι. Κανείς δε θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι αυτή η αξιολόγηση θα επιφέρει αξιοκρατία ή ακόμα και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Θέμα 2ο: «Κενά σε εκπαιδευτικούς»
Είναι γνωστό σε όλους ότι τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα σε σχέση με τη στελέχωση των σχολείων. Στην έλλειψη επαρκών πιστώσεων για αναπληρωτές ήρθε να προστεθεί και η πλήρης αδυναμία του Υπουργείου να προγραμματίσει σωστά και να προβεί έγκαιρα στους απαραίτητους διορισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως στα ΕΑΕΠ μέχρι και τέλη Νοεμβρίου. Η εικόνα βέβαια του νομού μας είναι αρκετά καλύτερη τώρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά.
Υπάρχουν ακόμη τμήματα  με 26 και 27 μαθητές, νηπιαγωγεία που λειτουργούν με μεγάλο αριθμό μαθητών ή που δεν διαθέτουν ολοήμερο, λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, έμειναν 19 ΤΥ χωρίς στελέχωση και δεν καλύφθηκαν όλες οι υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης (ΕΚΦΕ, ΚΕΔΔΥ κα.).
Παράλληλα ενώ δόθηκαν αποσπάσεις, έστω και πολύ αργά, οι εκπαιδευτικοί που τις πήραν δεν αποδεσμεύονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης γιατί δεν αναπληρώνονται. Κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι ανάγκες σε αναπληρωτές όταν θα ανοίξουν τα σχολεία μας στις 8/1/2014.
Θέμα 3ο : «Αποστολή παρουσιολογίων για ΕΣΠΑ»
Σας αποστέλλω μια πλήρη σειρά έτοιμων παρουσιολογίων για κάθε μήνα και για κάθε έργο ΕΣΠΑ. (από stratari.gr)
Πιθανόν να ενδιαφέρει και να διευκολύνει κάποιους διευθυντές ή προισταμένους σχολικών μονάδων.



Νεκτάριος Πετράκης
Αιρετός Πυσπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου