Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ενημερωτικό σημείωμα: Γενάρης 2014


                                        Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία, ευτυχία, δύναμη, υπομονή και επιμονή, αλλά και αγωνιστική επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

Θέμα 1ο : «Λειτουργικά κενά Ν. Χανίων»

Είναι πράγματι πρωτόγνωρο να βρισκόμαστε στο μέσο της σχολικής χρονιάς και να μιλάμε για λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στο νομό μας μερικά από  τα οποία δεν έχουν καλυφθεί μάλιστα από την αρχή της χρονιάς.


Δεν έχουν ακόμη λοιπόν καλυφθεί τα κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα ΕΑΕΠ σχολεία (Θεατρικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών κ.α.), ενώ για τη Φυσική Αγωγή εκκρεμεί ακόμη η αποδέσμευση εκπαιδευτικών από την οργανική τους προκειμένου να έρθουν στο Νομό μας, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι να έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σε σχολεία.

Επίσης η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κενά που υπάρχουν σε δασκάλους και Νηπιαγωγούς προχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά στη μέση της σχολικής χρονιάς, στην εφαρμογή του μέτρου της υπεραριθμίας εκπαιδευτικών κατά παράβαση όλων των παιδαγωγικών αρχών και κανόνων, ενώ δεν προχώρησε σε απόσπαση εκπαιδευτικού ΠΕ 70 στο ΕΚΦΕΕ.

Έτσι κρίθηκε υπεράριθμος δάσκαλος από σχολείο ΕΑΕΠ (με πλεόνασμα 21 διδ. Ωρών) προκειμένου να τοποθετηθεί σε άλλο σχολείο και δύο νηπιαγωγοί σε νηπιαγωγείο με δυο ολοήμερα τα οποία συγχωνεύτηκαν σε ένα των 25 μαθητών.

Οι αιρετοί καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά ως άκρως επικίνδυνη για την παιδεία τη λογιστική προσέγγιση των ζητημάτων της εκπαίδευσης.

Πάντως το ΠΥΣΠΕ αναμένει αυτές τις ημέρες την ανακοίνωση διορισμών αναπληρωτών από το Υπουργείο και γιαυτό έχει προχωρήσει σε προσωρινή τοποθέτηση των διαθέσιμων εκπαιδευτικών. Ο διορισμός των εκπαιδευτικών που είναι αναγκαίοι για το Νομό μας μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ.

Θέμα 2ο : «Εισφορά αλληλεγγύης και δήλωση στην εφορία»

Επειδή πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες ημέρες….



1)    Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώνεται σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 € έως 20.000 € (δηλ. 120 – 200 €) και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 € έως και 50.000 €.(δηλ 400- 1000 € ).
 2)   Δημοσιεύματα και μόνον, αναφέρουν ότι έχει εκδοθεί απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία κρίνει αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης. Ως υπενθύμιση σας γνωρίζουμε ότι ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους Μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους αρμόδιο όργανο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως γνωστόν, έως και σήμερα, εκδόθηκαν από το ΣτΕ μόνον αρνητικές αποφάσεις, για όλες τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από τους Μνημονιακούς νόμους καθώς και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα οποία είχε εξαρχής προσφύγει η ΑΔΕΔΥ. Σε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ των δυο τριτοβάθμιων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος – ΣτΕ), η υπόθεση παραπέμπεται στο ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ προς τελική κρίση.
 3)   Η υποβολή αιτήσεων και της επιστροφής του ποσού προς τις εφορίες, αφορούν το έτος 2011 και έχουν νόημα την παραγραφή του δικαιώματος και μόνον. Η οποιαδήποτε διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών μπορεί να γίνει μόνον Δικαστικά.

     Πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, (να ληφθεί υπόψη  η ήδη αρνητική αντιμετώπιση από το ΣτΕ, όλων των περιπτώσεων οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο) , είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.







Νεκτάριος Πετράκης

Αιρετός Πυσπε

1 σχόλιο:

  1. Καλή Χρονιά Κάντε κάτι για να στελεχωθεί το ΕΚΦΕ με δάσκαλο. Υπάρχει αναγκαιότητα ο Γ.Στυλιανακάκης να έλθει στο ΕΚΦΕ. Η προσφορά του για την Πρωτοβάθμιας θα είναι πολλαπλάσια από ότι στην τάξη.
    Ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ
    Δ.Μαρκογιαννάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή