Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ενημερωτικό Σεπτέμβριος 2013

                                                              Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,
Η τελευταία εβδομάδα ήταν μια πολύ δύσκολη και κουραστική για το ΠΥΣΠΕ αλλά και για τους συναδέλφους που περίμεναν τοποθέτηση σε σχολείο (πλεονάζοντες, αποσπασμένους από άλλους νομούς και αναπληρωτές).Όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της αναλγησίας του Υπουργείου Παιδείας το οποίο έδωσε αποσπάσεις αλλά ελάχιστες και την τελευταία στιγμή ταλαιπωρώντας και φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συναδέλφους.

Ταυτόχρονα η μη πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών δημιούργησε αναστολές τμημάτων της τελευταίας στιγμής (Κυριακή 9/9 αργά το βράδυ).
Μέχρι στιγμής και με συνεδριάσεις οι οποίες ήταν συνεχείς και μέχρι αργά το βράδυ (έως και 02:30 π.μ. κάποιες) έχει τοποθετηθεί σε σχολεία το σύνολο των δασκάλων και νηπιαγωγών που υπήρχε διαθέσιμο και οι ειδικότητες από μετάταξη, της Πληροφορικής (20), των Γερμανικών (5) και καλλιτεχνικών (5) και μέχρι τη Δευτέρα θα τοποθετηθούν και οι συνάδελφοι Φυσ. Αγωγής (11) και Αγγλικών (6).
Στη συνέχεια θα γίνουν οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ των ειδικοτήτων και μετά θα τοποθετηθούν και συνάδελφοι ειδικοτήτων που θα έρθουν από τη β/θμια στη διάθεση της α/θμιας.
Το σύνολο των υπηρεσιακών μεταβολών, έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Οι αποσπάσεις με τη μοριοδότηση που προβλέπεται από την εγκύκλιο των αποσπάσεων, οι τοποθετήσεις μεταταγμένων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 50 και ΠΔ 100 και οι τοποθετήσεις αναπληρωτών με βάση τη σχετική εγκύκλιο.
Κατά τη  διαδικασία των αποσπάσεων, τη στιγμή που δημιουργούνταν κενό σε σχολείο από το οποίο είχαν κριθεί συνάδελφοι υπεράριθμοι και είχαν  αιτηθεί να επιστρέψουν στο σχολείο τότε επέστρεφαν αυτομάτως όπως είχαν δικαίωμα και κάλυπταν το κενό. ( στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις).
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη η ικανοποίηση αιτημάτων μετακίνησης-απόσπασης συναδέλφων δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους και εξετάζονται αιτήματα μόνο αμοιβαίων μετακινήσεων.
  • Η εικόνα των Σχολείων και Νηπιαγωγείων
Στα Δημοτικά δεν έχει υπολογιστεί δάσκαλος για πληθωρικά τμήματα (25 -30) και σε όλα, που είχαν και πέρσι, έχει τοποθετηθεί δάσκαλος στο ολοήμερο. Δεν έχουν και φέτος ολοήμερο τα  σχολεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υπουργείο. (60 μαθητές στο σχολείο και 15 εγγραφές στο ολοήμερο).
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι δεν έχουν γίνει αποσπάσεις από τη γενική στην ειδική αγωγή και υπολογίσει και άδειες που προβλέπω να υπάρξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, τις όποιες αποσπάσεις γίνουν σε γραφεία (μόνο 2 σε κάθε δ/νση μέχρι τώρα)  ή σε άλλους νομούς καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα κενά είναι πολλά και αναμένεται να αυξηθούν.
Στα νηπιαγωγεία η εικόνα είναι τραγική και παρά το γεγονός ότι όλα είναι ανοικτά, περίπου 50 τμήματα ολοήμερων νηπιαγωγείων δε λειτουργούν αφού δεν έχει τοποθετηθεί συνάδελφος. Η όποια άδεια συναδέλφου υπάρξει από τώρα και στο εξής θα οδηγεί σε κλείσιμο του νηπιαγωγείου.
Στα σχολεία ειδικής αγωγής μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση, (εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού κ.α.) και λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις.
Μια απεργιακή εβδομάδα ξεκινά έχοντας φαινομενικά αιχμή τα θέματα της παιδείας, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αφορούν το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Μπορεί η ΔΟΕ να μην κατάφερε να κηρύξει πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δε συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών της Β/θμιας αλλά και όλων των εργαζομένων με κορύφωση την 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Είναι σημαντικό να δώσουμε δυναμικά το παρόν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από  το σύλλογό μας αλλά και άλλα σωματεία του Νομού.
Νεκτάριος Πετράκης
Αιρετός Πυσπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου