Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αθμια Εκπαίδευση: Φτωχός συγγενής για το Δήμο Χανίων ;


Πετράκης Νεκτάριος                                     Χανιά  06/05/11                                                                                                         
        Δάσκαλος
Τηλ.: 6942200423
        
Ενημερωτικό Δελτίο
Θέμα: «Κατανομή πιστώσεων στα σχολεία από τη Δημοτική επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων»

Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,
    Συνεδρίασε την Πέμπτη 5/5/2011 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων προκειμένου να κατανείμει τις πιστώσεις των 267025,61 € ποσό της Α΄δόσης του 2011 ενώ αντίστοιχο πόσο που ήδη έχει αποσταλεί θα κατανεμηθεί αργότερα δεδομένου ότι αναμένεται το ΦΕΚ των νέων σχολικών επιτροπών.
  Το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση ήταν η κατανομή των πιστώσεων ανάμεσα στην Αθμια και τη Βθμια αφού χρόνια τώρα και αντίθετα στα όσα προβλέπονται, οι πιστώσεις κατανέμονται σε ποσοστό 50-50, στα σχολεία των δύο Διευθύνσεων και στη συνέχεια μπαίνουν τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο!!! Δηλαδή ότι η κατανομή γίνεται με βάση των αριθμό των μαθητών, των αιθουσών, των τμημάτων, την παλαιότητα των κτιρίων κ.α. κάθε σχολικής μονάδας.
  Ζήτησα η κατανομή αυτή τη φορά να γίνει με διαφορετικό τρόπο (πχ 45% για τη Βθμια και 55% για την Αθμια) δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατανομής δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα σχολεία μας και ιδιαίτερα στις μικρές σχολικές μονάδες  Νηπιαγωγεία- Δημοτικά. Είναι ενδεικτικό ότι ένα Νηπιαγωγείο καλείται να καλύψει τα έξοδα μιας χρονιάς με 1000 – 1200 €!!!!! Χωρίς να έχει άλλα έσοδα πχ κυλικείο που όλα τα σχολεία της Βθμιας διαθέτουν και μάλιστα μισθωμένα με αυξημένες τιμές ανά μαθητή σε σχέση με αυτά της Αθμιας όπου αυτά υπάρχουν. Ακόμη και Δημοτικά σχολεία στο Δήμο Χανίων δεν έχουν κυλικεία.
  Δυστυχώς η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν έγινε δεκτή αλλά αντιθέτως προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, η αντίδραση των εκπροσώπων της Βθμιας (Ο προϊστάμενος της Βθμιας απείλησε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση!!, ο εκπρόσωπος της Ένωσης γονέων πρότεινε να διενεργηθεί πρώτα μια μελέτη προκειμένου να δούμε αν τα σώματα θέρμανσης είναι τοποθετημένα στη Νότια ή τη Βόρεια πλευρά των αιθουσών!!! και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ πρότεινε να διερευνήσουμε για τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταικών στις στέγες των κτιρίων και επίσης να καταγγείλουμε την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το ΥΠΔΒΜΘ) Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Απίστευτες προσπάθειες αποπροσανατολισμού της συζήτησης, απαξίωσης των λογικών και νόμιμων επιχειρημάτων μας.
  Προκειμένου να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας σας παραθέτω τα παρακάτω αριθμητικά δεδομένα.



Αριθμός
Μαθητών
Σχολικές Μονάδες
Αριθμός Τμημάτων
Αριθμός Αιθουσών
Αριθμός εργαστηρίων
Αθμια
9740
115
784
714
49
Βθμια
10342
33
383
519
131


   Επιπλέον προκειμένου να θεωρείται δίκαιη η κατανομή πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι όπως:
1.      Το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.( 7:30-16:00 Αθμια, 8:00- 14:00 βθμια).
2.      Οι εισπράξεις από κυλικεία (αναλύεται παραπάνω), ενοίκια (Το 1ο Γυμνάσιο δεν επιχορηγείται λόγω είσπραξης ενοικίων. Είχε πλεόνασμα στον απολογισμό του 31/12/2010  170.000 € και συνολικά έσοδα 237.842,02 €).
3.      Η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων που χρησιμοποιούνται για σχολικά διδακτήρια. (Δε απαιτούνται τα ίδια χρήματα για θέρμανση ή μικροεπισκευές για έναν υπόγειο ή έναν πρώην επαγγελματικό νοικιασμένο χώρο με τζαμαρίες από ότι μια αίθουσα τυπικού διδακτηρίου.)
   Εν τέλει στην ψηφοφορία που ακολούθησε εκτός φυσικά τους εκπροσώπους της Αθμιας (Διευθυντής Αθμιας και Πρόεδρος Συλλόγου) που υποστηρίξαμε και το αίτημα, ψήφισε υπέρ και ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου ενώ καταψήφισαν την πρόταση οι εκπρόσωποι της Βθμιας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης γονέων και δυστυχώς και η εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νηπιαγωγός(Αναπληρώνει το Δήμαρχο που είναι ο πρόεδρος της επιτροπής).
   Η πρόταση της επιτροπής είναι εισηγητικού χαρακτήρα και η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό συμβούλιο όπου με παράσταση μου  θα στηριχθεί το δίκαιο αίτημά μας δηλ. η κατανομή να γίνεται με κριτήρια και όχι με αοριστολογίες του τύπου το κόστος ανά μαθητή στην Βθμια είναι μεγαλύτερο, πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή να ελέγξει τα κτιριακά και τα τιμολόγια των επιτροπών κα.
  Είναι γεγονός ότι η μείωση των πιστώσεων που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα λειτουργικά των σχολείων δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες όμως εξαιτίας του άδικου της κατανομής που ο Δήμος Χανίων εφαρμόζει, επειδή κάποιοι εκμεταλλεύονται περίεργους συσχετισμούς και συγκυρίες, σε κάποιες σχολικές μονάδες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας και σε κάποιες άλλες απλά μειώνει τα πλεονάσματά τους.


Νεκτάριος Πετράκης
Πρόεδρος Συλλόγου Δασκ & Νηπ ν. Χανίων
Αιρετός Πυσπε












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου