Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Δι’ ασήμαντον αφορμήν εκπαιδευτικοί διώκονται με κίνδυνο να απολυθούν. Ζητούν κατάργηση του νόμου 4093/2012


Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγεί η εφαρμογή του μέτρου της «αυτοδίκαιης αργίας» στον χώρο της εκπαίδευσης. Για διάφορους λόγους, σχετικούς ή άσχετους με το εκπαιδευτικό τους έργο, σοβαρούς ή όχι, με ή χωρίς έρευνα, εκπαιδευτικοί διώκονται και αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ένας δάσκαλος στη Λάρισα παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό λόγω της «αναξιοπρεπούς
συμπεριφοράς» που επέδειξε «εκτός υπηρεσίας», αποφασίζοντας να συμμετάσχει σε διαδήλωση, ενώ ένας άλλος εκπαιδευτικός στην Ηλεία τέθηκε σε αργία μετά τη μήνυση που δέχτηκε από κάποιον με τον οποίο έχει οικονομικές διαφορές. Ο κανόνας για την κατα-δίωξη είναι απλός: Μια καταγγελία αρκεί. Η έρευνα, όχι.

Τα κρούσματα πληθαίνουν ανησυχητικά και ενισχύουν τους φόβους για την εξαπόλυση ενός κυνηγητού που προσπερνά τον στόχο απομάκρυνσης των επιόρκων και φτάνει να ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας, ρίχνοντας στο κενό βασικά δικαιώματα, υπολήψεις, προσωπικότητες. Μεταξύ των όπλων που χρησιμοποιούνται, βαρύγδουπες και ασαφείς κατηγορίες οι οποίες θυμίζουν σκοτεινούς, παλιούς καιρούς. Οι διαμαρτυρίες για την άκριτη εφαρμογή του μέτρου εντείνονται. Οι εκπαιδευτικοί πρώτοι τη τάξει –και στις αντιδράσεις και στις διώξεις- κινητοποιούνται όλο και πιο δυναμικά. Με συγκεντρώσεις έξω από γραφεία εκπαίδευσης, έως και πιέσεις για ερωτήσεις στη Βουλή, επιχειρούν να δώσουν την πραγματική εικόνα.

«Κάτω από τη διαφορική ερμηνεία της κατηγορίας της “αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς” οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε ενέργειά του από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό. Δηλαδή, επί της ουσίας αίρεται η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προστασία του δημοσίου υπαλλήλου για την εκτέλεση του έργου του». Με αυτή την επισήμανση η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων ζητεί την κατάργηση του νόμου (4093/2012) που, όπως τονίζει, «επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από τον λόγο παραπομπής και της υπαιτιότητάς του ή μη, ακόμα και αν η παραπομπή αφορά προσωπική ιδιωτική αντιδικία και η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό».

Εχει ειπωθεί και με άλλα λόγια. Στη Βουλή έχουν διατυπωθεί ερωτήματα θέτοντας με σαφήνεια το πλαίσιο: «Οποιαδήποτε κακόβουλη καταγγελία ή υποβολή μήνυσης σε βάρος του εκπαιδευτικού είναι αρκετή να τον θέσει σε αργία και να τον στιγματίσει επαγγελματικά και κοινωνικά, πριν ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία και πριν καν του δοθεί το δικαίωμα της απολογίας και της υπεράσπισης της αθωότητάς του. Η αυτοδίκαιη αργία ενεργοποιείται από οποιαδήποτε γενική και αφηρημένη κατηγορία παράβασης καθήκοντος. Αρκεί κάποιος να προβεί σε καταγγελία για έλλειψη αφοσίωσης του εκπαιδευτικού στην πατρίδα και τη δημοκρατία, για φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης αντικειμένου το οποίο ανήκει στην υπηρεσία, για απώλεια ενός εγγράφου, για ανάρμοστη για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας. Αρκεί επίσης κάποιος να θελήσει να προχωρήσει σε ένδικα μέσα εναντίον του εκπαιδευτικού».

Προς το παρόν, καμία ανταπόκριση από τους εμπνευστές του μνημονιακού μέτρου που -όπως πολλά άλλα- πέρασε από τη μια άκρη της γραμμής στην άλλη. Από τη συλλήβδην ασυλία στη συλλήβδην κατα-δίωξη. Οι αντιδράσεις, όμως, συνεχίζονται. Σήμερα, η ΕΛΜΕ Αχαΐας έχει κηρύξει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προκειμένου οι καθηγητές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον εκπαιδευτικό που τέθηκε σε «αυτοδίκαιη αργία» επειδή μηνύθηκε από κάποιον με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές. Ο μηνυτής κοινοποίησε τη μήνυσή του και το σχετικό κατηγορητήριο στο ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση όπως και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κοινοποίησαν στον εκπαιδευτικό την υπαγωγή του στις διατάξεις του νόμου 4093/12 «περί διαθεσιμότητας, αργίας ένεκα ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας»!

Στη Λάρισα, έχει βουίξει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία για τη δίωξη του δασκάλου που συμμετείχε σε τοπική διαδήλωση στις 25 Μαρτίου 2012, ημέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της αρχής. Η ΕΛΜΕ Λάρισας έχει ζητήσει την άμεση απαλλαγή του εκπαιδευτικού και την παύση κάθε δίωξής του έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Τα κρούσματα είναι πολλά. Σε πολλές περιοχές της χώρας. Και γίνονται ολοένα περισσότερα.
Της Αννας Ανδριτσάκη
Η εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου