Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών των δώρων


Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα της δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών των δώρων, γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ (δες εδώ) και γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ (δες εδώ) εξάγεται το συμπέρασμα
πως είναι απαραίτητη η κατάθεση δικαστικής προσφυγής από την πλευρά μας προκειμένου να δικαιούμαστε την καταβολή των αναδρομικών για τα συγκεκριμένα ποσά.
Συνοπτικά τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:
 1) Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της ολομέλειας του συμβουλίου της επικρατείας που συνεδριάζει την 1η  Φεβρουαρίου θα είναι μάλλον θετική.
2) Δεν είναι δεδομένο εάν δικαιούμαστε τη διεκδίκηση των αναδρομικών για την πενταετία που πέρασε ή την τελευταία διετία. (Για την περίπτωση της διετούς παραγραφής κάναμε την αίτηση στην υπηρεσία έως 31/12/2018).
3) Δεν είναι δεδομένο εάν μετά και τη δημοσίευση της απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας (αναμένεται έως περίπου τις 15 του Μάρτη) θα μπορούμε να προσφύγουμε δικαστικώς.
4) Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσοι προσφύγουν πριν τη δημοσίευση της απόφασης αυτή και θα μπορούν  να διεκδικήσουν τα όποια ποσά τελικώς (είτε από 2013, είτε από 2016 αν είχαν κάνει αίτηση, είτε από 2017 αν δεν είχαν κάνει αίτηση) αναδρομικά δικαιούνται.
Συμπερασματικά λοιπόν θεωρώ σκόπιμο ότι ο καταλληλότερος χρόνος προσφυγής στη δικαιοσύνη για δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών είναι τώρα.
 Κατά συνέπεια σας επισυνάπτω οδηγίες για το πώς μπορείτε να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα και σας προτείνω τρεις δικηγόρους Χανίων με τις οποίες έχουμε συνεννοηθεί προκειμένου όποιος θέλει να απευθυνθεί.
Υ.Γ.
1.       Όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε απόψεις νομικών και αφορούν τόσο μονίμους όσο και αναπληρωτές.
2.   Υπάρχουν αρκετοί δικηγόροι που ασχολούνται και πολλοί έχουν προταθεί με διαφορετικές τιμές ανάλογα με τον τόπο εκδίκασης της υπόθεσης. Στην Αθήνα το διοικητικό πρωτοδικείο δέχεται ομάδες των 50 ατόμων, στα Χανιά έως 20.
3.     Οι προτεινόμενες δικηγόροι απαιτούν την εφάπαξ και διαπαντός καταβολή των 50€ χωρίς επιπλέον καμία άλλη αμοιβή ή ποσοστά επί των τελικώς αποδοθέντων.
Συνημμένα έγγραφα:
  • Επιστολές Δικηγόρων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά
  • Έντυπα εξουσιοδότησης
  • Αίτηση προς την Διεύθυνση ΠΕ

                               Χανιά 25 Ιανουαρίου 2019
         

Νεκτάριος Πετράκης
Αιρετός Aπυσπε Κρήτης

2 σχόλια: